Η κυριότερη λειτουργία των βλεφαρίδων είναι ότι προστατεύουν τα μάτια από τη σκόνη, τους ρύπους, τα έντομα. Είναι ανόητο ότι οι τρίχες που υποτίθεται έχουν έναν προστατευτικό ρόλο, καλύπτονται με στρώματα μάσκαρα, καμπυλώνονται με εργαλεία για τις βλεφαρίδες, συνήθως είναι βαμμένες ή επιμηκυμένες με ψεύτικες βλεφαρίδες. Αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, λες και έχουμε ξεχάσει την πραγματική λειτουργία των βλεφαρίδων. Παρομοίως, τα νύχια προστατεύουν τα δάχτυλα από ατυχήματα, όμως τείνουμε να τα βάφουμε με βερνίκια ή να τοποθετούμε ψεύτικα νύχια. Επίσης κάνουμε τρύπες στα αυτά, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι ομορφότερα για να ακούνε καλύτερα. Για την ώρα, ας ξεχάσουμε τη σημασία που έχει δώσει ο μοντέρνος πολιτισμός στις βλεφαρίδες και ας επικεντρωθούμε στην κανονική τους λειτουργία. Σε τι χρησιμεύουν οι βλεφαρίδες;
Βλεφαρίδες – τα πιο σημαντικά γεγονότα
Οι βλεφαρίδες υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά. Είναι ελαφρά καμπυλωτές προς τα πάνω, αναπτύσσονται από το πάνω και το κάτω βλέφαρο και στα δύο μάτια. Υπάρχουν περισσότερες βλεφαρίδες στο πάνω βλέφαρο απ’ ότι στο κάτω: στο πάνω βλέφαρο υπάρχουν από 120 μέχρι 250 βλεφαρίδες, ενώ στο κάτω βλέφαρο υπάρχουν από 50 μέχρι 150. Επιπλέον, οι πάνω βλεφαρίδες είναι μακρύτερες, έχουν μήκος από 8 μέχρι 12 mm, ενώ οι κάτω βλεφαρίδες έχουν μόλις από 6 μέχρι 8 mm.
Οι βλεφαρίδες αποτελούνται από 97% κερατίνη και 3% νερό, γι’ αυτό το λόγο δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις άλλες τρίχες του σώματος μας.
Κύκλος ζωής βλεφαρίδων
Ο κύκλος ζωής των βλεφαρίδων διαρκεί 2 μέχρι 4 μήνες και χωρίζεται σε τρεις βασικές φάσεις:
- Αναγέννηση – η περίοδος ανάπτυξης τριχών που ξεκινούν κάτω από το δέρμα και διαρκεί μέχρι η τρίχα να μακρύνει πάνω από την κεράτινη στιβάδα.
- Καταγενής φάση – η στιγμή που ο θύλακας της τρίχας πεθαίνει, άρα η τρίχα έχει φτάσει στο αναμενόμενο μάκρος, αλλά δεν έχει πέσει ακόμα.
- Τελογενής φάση – η περίοδος κατά την οποία η νεκρή τρίχα εξωθείται από την νέα τρίχα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.
Απώλεια βλεφαρίδων
Χάνουμε από 1 μέχρι 5 βλεφαρίδες καθημερινά. Αυτές πεθαίνουν λόγω του φυσικού κύκλου της ζωής τους. Ωστόσο, εάν παρατηρήσουμε περισσότερες βλεφαρίδες να πέφτουν (ανά ημέρα), μάλλον είναι δικό μας λάθος. Οι συχνές και έντονες θεραπείες ομορφιάς, όπως είναι η βαφή των βλεφαρίδων, το καμπύλωμα, η τοποθέτηση εξτένσιον βλεφαρίδων, η μάσκαρα και η αφαίρεση του μακιγιάζ, δυστυχώς, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στην απώλεια τριχών.
Λειτουργίες βλεφαρίδων
Οι βλεφαρίδες είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν τα ευαίσθητα μάτια από τους ρύπους και τα έντομα. Ισοδυναμούν με τα μουστάκια μιας γάτας, γιατί είναι τόσο ευαίσθητες που ανταποκρίνονται στο μικρότερο ερέθισμα, προκαλώντας αντανακλαστικά άμυνα, έτσι ώστε να κλείσουν τα βλέφαρα.