Οι περισσότερες από εμάς την χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλά στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτήν. Ποιος έχει ανακαλύψει τη μάσκαρα βλεφαρίδων; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το πασίγνωστο και ανατρεπτικό καλλυντικό; Ανακαλύψτε τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για τη μάσκαρα. Δείτε παρακάτω εάν γνωρίζατε την ημερομηνία λήξης της μάσκαρα.
- Δεν υπάρχει κοινή συναίνεση για το ποιος ανακάλυψε τη μάσκαρα.
Η πιο συνηθισμένη πληροφορία σχετικά με αυτό, είναι ότι το πρωτότυπο της σημερινής μάσκαρα ήταν ανακάλυψη του T. L. Williams, που ανακάτεψε Βαζελίνη με σκόνη άνθρακα, για να βοηθήσει την αδελφή του Maybel να ερωτευτεί έναν άπιστο αρραβωνιαστικό. Αυτή η ιστορία συνέβη το 1913 και μόλις δύο χρονιά μετά, ιδρύθηκε η εταιρεία Maybelline, της οποίας το όνομα προέρχεται από το συνδυασμό του ονόματος Maybel και Vaseline. Δεν γνωρίζουμε όμως ποια ακριβώς είναι η αλήθεια.
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η πρώτη μάσκαρα ανακαλύφθηκε σχεδόν 100 χρόνια νωρίτερα, από τον Eugene Rimmel. Μέχρι σήμερα, σε πολλές γλώσσες, για παράδειγμα, στα γαλλικά και στα πορτογαλικά, η λέξη «rimmel» σημαίνει μάσκαρα. Ωστόσο, αυτός που έφερε τη μάσκαρα στη vogue (που ανακαλύφθηκε το 1830 από τον Rimmel), ήταν ο Williams που αναφέραμε παραπάνω. Αρχικά την ονόμασε Lash-Brow-ine, αλλά αργότερα άλλαξε το όνομά της σε Maybelline. - Γιατί οι γυναίκες τείνουν να ανοίγουν το στόμα τους όταν τοποθετούν μάσκαρα;
Πολλές γυναίκες ανοίγουν το στόμα τους αντανακλαστικά καθώς τοποθετούν μάσκαρα στις βλεφαρίδες τους. Ίσως καμία από εσάς δεν έχει αναρωτηθεί ποτέ, γιατί το κάνουμε αυτό. Παρ’ όλ’ αυτά, η λύση σε αυτό το παζλ είναι πολύ απλή – όταν έχουμε το στόμα μας ανοιχτό, είναι ευκολότερο να σταματήσουμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας! - Κάθε νέα μάσκαρα είναι κάποιο είδος επανάστασης.
Μπορεί να φαίνεται ότι μία μάσκαρα είναι ένα προϊόν δύσκολο για καινοτομίες – ο σκοπός του είναι να βάψει τις βλεφαρίδες καλά. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάθε αλλαγή του καλλυντικού είναι μία μικρή επανάσταση στον κόσμο του μακιγιάζ.
Οι πρώτες απόπειρες για τη δημιουργία ενός καλλυντικού που θα σκουραίνει και θα ενισχύσει τις βλεφαρίδες, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην αρχαία Αίγυπτο, με το συνδυασμό κολ, μέλι και περιττώματα κροκόδειλων. Οφείλουμε αυτήν την ανακάλυψη στο γεγονός ότι κάποιος είχε αρχίσει την προσπάθεια να δημιουργήσει μία μάσκαρα. Η επόμενη επανάσταση, μετά την κυκλοφορία της Maybelline μάσκαρα, ήταν η δημιουργία της αδιάβροχης μάσκαρα το 1938. Αν και αρχικά αποτελούνταν έως και 50% από εύφλεκτη τερεβινθίνη, αποδείχθηκε ότι ήταν κορυφή στις πωλήσεις. Μετά από 20 χρόνια, η Revlon κυκλοφόρησε τη μάσκαρα με ένα βουρτσάκι! Όλες οι προηγούμενες εκδοχές είχαν τη μορφή μυραλοιφής. Το επόμενο επαναστατικό βήμα ήταν η κυκλοφορία της πρώτης χρωματιστής μάσκαρα.
Σήμερα, κάθε νέα βελτιωμένη φόρμουλα ή αλλαγή στον τρόπο της τοποθέτησης είναι μία μικρή επανάσταση, η οποία θεωρείται ότι φέρνει πιο κοντά την εύκολη, μακράς διάρκεια και του τέλειου μακιγιάζ. - Για πόσο χρόνο η μάσκαρα παραμένει φρέσκια;
Απ’ όλα τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά των καλλυντικών (μη συμπεριλαμβανομένου των χειροποίητων προϊόντων χωρίς την προσθήκη συντηρητικών), η μάσκαρα έχει τη συντομότερη διάρκεια ζωής. Προτείνεται να αντικαθίσταται κάθε 3-6 μήνες, γιατί μετά από αυτό το διάστημα χάνει τις ιδιότητές του και πολλά επικίνδυνα βακτήρια συσσωρεύονται μέσα στη συσκευασία.